PV- systemen

 

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel of PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Er wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Het woord fotovoltaïsch komt van het Griekse woord photos: licht, en Volta. Dit is de naam van een Italiaanse graaf die in 1800 de eerste elektrische batterij uitvond.
Meestal wordt de afkorting PV van het Engelse photovoltaic gebruikt. PV-modules zijn zonnepanelen, een PV-systeem is een volledige installatie bestaande uit zonnepanelen, bekabeling, regelapparatuur, koppeling aanhet stroomnet en draagstructuur.

Waar uit bestaat een zonnepaneel?

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, wat uit twee lagen bestaat. Licht laat tussen deze twee lagen elektrische stroom lopen. Daarom heten zonnepanelen ook wel fotovoltaïsche cellen en worden afgekort ook wel PV-systemen genoemd.


Toepassing PV-panelen

Een PV-systeem kan via een omvormer wisselstroom aan het stroomnet leveren. Hierdoor is onmiddellijk gebruik mogelijk. Het overschot aan stroom wordt bij netgekoppelde PV-systemen (een openbaar verdeelnet) gevoegd. 's Nachts en op donkere dagen hoeft u zich geen zorgen te maken, aangezien de stroom dan van dit openbare verdeelnet wordt gehaald.

 

Wat levert het op?

 De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:
• Hoeveelheid zon; de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. In gebieden rond de evenaar is de opbrengst hoger dan in andere gebieden met meer bewolking.
• Oppervlak; Het oppervlak van het zonnepaneel (lengte maal breedte) is erg belangrijk als het om de opbrengst van een paneel gaat.
• Manier van het aan elkaar bevestigen van de panelen (parallel of serieel).
• Rendement; het rendement verschilt sterk per type zonnepaneel. Er worden veel nieuwe ontdekking gedaan waardoor het rendement blijft stijgen.
• Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; per plaats in de wereld verschilt de hellinghoek met het maximale rendement  heel erg. Vanzelfsprekend behaalt een zonnepaneel met een bepaalde hellinghoek in Nederland een heel andere opbrengst dan in bijvoorbeeld Amerika.

Aalbers is importeur van ZSD Solar Deutschland. Duitse PV systemen van topkwaliteit!

Aalbers
Twitter
Nieuwbouw 53 gasloze woningen De Kleine Hortus in Groningen. In opdracht van Van Wijnen Groningen....
Werkzaamheden gestart 31 Nul Op de Meter woningen Rietoevers in Groningen. De woningen worden gasloos duurzaam verw… https://t.co/KBOBew0IVX...
RT @vvnieuwbuinen: NIEUWE HOOFDTRAINER M.I.V. SEIZOEN 2019/2020 Eric Prins wordt m.i.v. het seizoen 2019-2020 de nieuwe hoofdtrainer van vv…...